RITUS 14888
Ритуальные услуги
Servicii funerare
Chişinău, Republica Moldova

Memorialul voluntarilor bulgari («Şipka»)

Complexul memorial a fost edificat în cinstea detaşamentelor de voluntari bulgari formate în Chișinău în timpul luptei de eliberare națională a poporului bulgar în ajunul războiului ruso-turc din 1877-78. Complexul constă din piaţa cu obelisc, o capelă și scuar. La dara de 12 aprilie 1877 pe platoul («Skakovoe pole») a avut loc parada a trupelor rusești și voluntari bulgari și moldoveni, care urmau a fi trimise la Balcani. A şi fost dat citirii manifestul prin care Rusia a declarat războiul contra Imperiul Otoman.Din punct de vedere arhitectonic şi compoziţional, piaţa reprezintă un platou de tip deschis. În lipsa frunzişului de pe piaţa se observă panorama largă a oraşului. În 1882, în cinstea evenimentelor din 1877 în partea de est a platoului a fost zidită o capelă, ce reprezintă sinteza athitecturală ruso-bulgară. În jurul paraclisului a fost amenajat un scuar.
Paraclis construit în anul 1882 pe locul unde la 12 (25) aprilie 1877 a avut loc parada trupelor ruse şi voluntarilor bulgari. Octorit de stat.
În 1969 în incinta capelei a fost deschis Muzeul voluntarilor bulgari, filiala Muzeului de Etnografie al RSSM. În muzeul au fost expuse fotografii, copii de pe acte și mostre de arme din perioada. Într-o vitrină separată au fost expuse lucruri personale ale participantului la Războiul Moldo-Turc, K. V. Hruţki, care a decedat în 1969 în vârstă de 114 de ani.La sfârșitul anilor 1990' colecția a fost mutată la Muzeul Național de Istorie și Etnografie al Republicii Moldova, iar în capela s-a deschis Biserica Ortodoxă Tuturor Sfinţilor. Câțiva ani mai târziu, capela a fost reconstruită și restaurată: s-a construit o anexă, pe fațadă au apărut icoane de granit. În 2016 acoperișul vechi a fost renovat cu cupole de aur.În centrul pieţei este amplasat obeliscul de 16 metri înălţime din granit roșu. Acesta a fost deschis în 1966, în ajunul celei 500 aniversări ale Chișinăului. La inaugurarea obeliscului a participat primul cosmonaut Iuri Gagarin.
Detaşamentelor voluntari bulgari formate la Chişinău în anii 1876 – 1877 care au luptat vitejeşte împreuna cu armatele rusă şi româna pentru eliberarea Bulgariei de sub jugul turcesc.
În fiecare an, la data de 3 martie, Ziua eliberării Bulgariei de sub jugul otoman, reprezentanții locali ai diasporei bulgare și angajații Ambasadei Bulgariei, precum și invitații din Bulgaria vin aici pentru a depune flori în memoria participanților la aceste evenimente.Autorii monumentului - arhitect V. Dementiev, sculptori - V. Novik și I. Ţehanovici.În partea de vest a pieţei se află Aleea Prieteniei, care duce la strada Kiev. De-a lungul aleei cresc teiuri, plantate în octombrie 1966 de delegații de la Moscova, Leningrad, Kiev și alte orașe care au participat la celebrarea celei 500 aniversării Chișinăului. Printre copaci este şi teiul, plantat de Iuri Gagarin.
Memorialul voluntarilor bulgari este situat la începutul străzii Nicolae Dimo în sectorul Râşcani al Capitalei.

RITUS 14888 - похоронный дом в Кишинёве (Республика Молдова). Все ритуальные услуги и принадлежности круглосуточно. Полная организация похорон: срочный вызов агента, оформление документов, бальзамирование и хранение, панихида, погребение, поминки, катафалки и автобусы. Похоронные принадлежности: гробы, венки, кресты, церковные наборы, одежда и покрывала, памятники и надгробия, аксессуары. Репатриация умерших из стран СНГ и Европы, спецтранспорт.

CC-BY 1994-2019, SC Ritus-AV SRL

Flag Counter