Spre deosebire de ortodocsi, catolicii cred in Purgatoriu. Purgatoriul este locul in care sufletele stau in asteptare pentru intrarea in Rai, iar cei ramasi pe pământ, cunoscuti si rude, se pot ruga pentru ca cel mort sa se poata mantui. La catolici nu exista parastase, socotindu-se ca cel mort a avut timp sa faca fapte bune in timpul vietii. Catolicii nu cred in parastasele făcute dupa moarte deoarece judecata, spun ei, are loc imediat dupa moarte, neexistând vămile văzduhului. Insa cei credinciosi pot veni in ajutorul celor repausati prin rugăciuni, devotiuni, indulgente si liturghii, cat si prin post.
La fel ca înmormântarea ortodoxa, cea catolica are mai multe etape. Exista rugăciunile făcute la casa celui repausat, in biserica (unde se savarseste o slujba speciala) si la cimitir (unde rudele isi iau rămas-bun de la cel mort). Exista si la catolici multe traditii si obiceiuri, uneori similare cu cele ortodoxe, tocmai pentru ca multe au fost practicate cu mult înaintea aparitiei credintei respective.
Privegherea celui adormit este o necesitate si la catolici. Majoritatea aleg ca loc de priveghere capela bisericii sau a cimitirului. In perioada privegherii, cei apropiati si cei ce l-au cunoscut pe cel repausat vin sa isi ia rămas-bun aducând buchete de flori. Tot in aceasta perioada sunt aduse si coroane funerare ce vor fi depuse la mormânt in ziua înmormântării.