RITUS 14888
Ритуальные услуги
Servicii funerare
Chişinău, Republica Moldova

Cimitirul Evreiesc

Cimitirul Evreiesc

Cimitirul evreiesc este situat în sectorul Buiucani al Chișinăului, în apropierea staţiei de pompieri pe strada Milano. Niciun transport public nu circulă până la poarta, cea mai apropiată staţie - Fabrica "Zorile" / Parcul "Alunelul". De la semaforul pe strada Calea Ieşilor deplasaţi-vă la deal pe lângă Centrul Militar Municipal. Drumul va vira la dreapta, iar după 30-40 de metri pe partea stângă veți vedea o poartă.

Transport public:
  • Microbuz: 111, 108, 123, 154, 101, 171
  • Autobuz: 17, 20, 32, 46
  • Troleibuz: 1, 5, 8, 18, 23

Cimitirul evreiesc este unul dintre cele mai vechi cimitire din Chișinău. Potrivit unor raportări, înmormântările aici s-au început aproximativ din secolul XIX. Aici se află monumentul consacrat victimelor căzuţi în Pogromul din Chişinău, lângă care se află mormântul rabinului Leib Yehuda Ţirilson, principalul rabin al Basarabiei pe parcursul a mai multor zeci de ani. Tot aici este situată o sinagogă funebră (ruinată), unica în Moldova. La fel aici putem găsi mormântul unui aviator - monumentul cu o elice care se rotește şi până în prezent, precum şi o mulţime de morminte și monumente străvechi.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, partea de est a cimitirului a fost deteriorată considerabil. În 1958 teritoriul a fost împărțit în două părți, una dintre care a fost ulterior transformată de autorităţi într-o piaţă agricolă. Spre 1960, partea de est a cimitirului a fost distrusă total, pietre de morminte au fost zdrobite și apoi folosite la construcția gardului pentru partea rămasă din cimitirul evreiesc și pentru alte cimitire din Chișinău, precum și pentru pavarea aleilor din parc. Pe teritoriul, cândva ocupat de cimitir, a fost amenajat parcul "Alunelul", terenuri de tenis şi blocuri locative.

Partea de vest a cimitirului evreiesc s-a păstrat şi până în prezent, însă majoritatea mormintelor sunt în stare gravă, pietre funerare sunt dărâmate, plăcile - stricate şi şterse, iar gardurile - ruginite şi scofâlcite. Vandalii, efectele naturale și timpul nemilos distrug cele mai dure pietre...

În ziua de azi cimitirul este deschis pentru înmormântări.

Cimitirul evreiesc

Cimitirul evreiesc

str. Milano, 1
MD-2069, Chişinău
Republica Moldova
47.036811, 28.797923

RITUS 14888 - похоронный дом в Кишинёве (Республика Молдова). Все ритуальные услуги и принадлежности круглосуточно. Полная организация похорон: срочный вызов агента, оформление документов, бальзамирование и хранение, панихида, погребение, поминки, катафалки и автобусы. Похоронные принадлежности: гробы, венки, кресты, церковные наборы, одежда и покрывала, памятники и надгробия, аксессуары. Репатриация умерших из стран СНГ и Европы, спецтранспорт.

CC-BY 1994-2019, SC Ritus-AV SRL

Flag Counter