RITUS 14888
Ритуальные услуги
Servicii funerare
Chişinău, Republica Moldova

Mormântul comun al patrioţilor împuşcaţi

Mormântul comun al patrioţilor împuşcaţi este locul în care au fost înhumaţi paraşutiştii sovietici şi activiştii rezistenţei clandestine din Chişinău, împuşcaţi de fascişti în 1941-42.

Lângă drum este amplasată piatra memorială, pe care sunt scrise numele eroilor care se odihnesc aici.

Oameni! Aplecaţi capul în faţa mormintelor partioţilor, împuşcaţi de fascişti
Besedin Gheorghii
Besedin Serghei
Branescu Gheorghii
Bulanâi Nikita
Vazonov Gheorghii
Vasilache Irina
Ghenculov Pavel
Gandelman Lui
Dumitriu Gheorghii
Zadorojnâi Iov
Zorenco Nadejda
Iovu Efim
Cojocaru Vasilii
Covalciuc Nicolai
Cuşnir Semion
Krasnov Mihail
Mendelson Iacov
Mihailicenco Piotr
Mihalschi Boris
Morozov Timofei
Polişciuc Dmitrii
Procupeţ Anatolii
Polivoda Pavel
Romanenco Andrei
Savca V. O.
Sizov Mihail
Trocin Fiodor
Tocmaş Stepan
Osipov Stepan

La data de 14 iulie 1942 curtea marţială a condamnat la pedeapsa cu moarte pe conducătoriI clandestini din Cahul M. Krasnov, P. Polivoda, T. Morozov, N. Covalciuc, V. Cojocaru, aceştia fiind încarceraţi la închisoarea din Chişinău. În ajun de execuţie deţinuţii, cu ajutorul unui ferăstrău transmis după gratii de către compatrioţi, au reuşit să taie fiare şi balamale de pe uşi. Au evadat, însă cu ghinion - în scurt timp cu toţii au fost prinşi şi împuşcaţi.

Aceştia au fost înhumaţi într-un mormânt comun alături de paraşutiştii Armatei Roşii, care au fost în mod greşit debarcate în spatele frontului fascist.

În 2014 în cadrul acţiunilor consacrate celei 70 aniversări de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău locul a fost amenajat de activiştii mişcării «Garda Tânără».

Mormântul comun al patrioţilor împuşcaţi se află la marginea de nord-vest a Chişinăului, în apropierea de intersecţia Şoseaua Balcani - strada Calea Ieşilor.

RITUS 14888 - похоронный дом в Кишинёве (Республика Молдова). Все ритуальные услуги и принадлежности круглосуточно. Полная организация похорон: срочный вызов агента, оформление документов, бальзамирование и хранение, панихида, погребение, поминки, катафалки и автобусы. Похоронные принадлежности: гробы, венки, кресты, церковные наборы, одежда и покрывала, памятники и надгробия, аксессуары. Репатриация умерших из стран СНГ и Европы, спецтранспорт.

CC-BY 1994-2019, SC Ritus-AV SRL

Flag Counter