RITUS 14888
Ритуальные услуги
Servicii funerare
Chişinău, Republica Moldova

De ce mortul e îngropat la doi metri sub pământ - între mit și realitate

De ce mortul e îngropat la doi metri sub pământ - între mit și realitateV-ați întrebat vreodată cine decide la ce adâncime trebuie să fie îngropat un om care a trecut în lumea celor drepți?Problema locurilor de veci se acutizează în Chișinău. Cimitirele din Capitala Republicii Moldova au devenit neîncăpătoare. Autoritățile au decis să refolosească mormintele care de mai mult timp sunt neîngrijite. Această decizie a stârnit polemici. În cadrul unei discuții purtate în studioul Sputnik Moldova, jurnalistul Cezar Salagor, cel care are grijă de rubrica "Religie" de pe sputnik.md, spune că ”refolosirea mormintelor înseamnă profanare și se pedepsește conform legii. Pentru profanarea mormintelor poți face chiar și închisoare”, susține Cezar Salagor.Țara vecină România se confruntă de mult timp cu problema locurilor de veci. Bucureștenii își dezgroapă morții și îi îngroapă pe alții în locul lor. "Unii peste alții sau unii în locul altora", asta e soluția găsită de ei. V-ați întrebat vreodată cine decide la ce adâncime trebuie să fie îngropat un om care a trecut în lumea celor drepți? Se spune că tradiția de a îngropa morții la doi metri adâncime vine încă din perioada în care lumea se confrunta cu ciuma. Atunci a fost luată decizia de a îngropa cadavrele la doi metri sub pământ pentru a evita răspândirea ciumei. Mulți au pus la îndoială decizia, fiindcă infecția era răspândită în primul rând de insecte și apoi de cadavre. Cu toate astea acest standard a rămas valabil până în zilele noastre.
Cezar Salagor spune că "nu există vreun canon bisericesc ce prevede care este adâncimea la care trebuie îngropat omul mort, dar că e mare păcat să-l dezgropi și să îngropi altul în locul lui".
Adâncimea de doi metri este considerată a fi cea mai comună. În unele zone o adâncime mai mare decât aceasta poate crea probleme. În special, în regiunile unde sunt ape subterane. De exemplu, în New Orleans sicriele îngropate prea adânc erau împinse afară de curenții de apă.© Sputnik.md / Cristina Bumbu-Dănuță

RITUS 14888 - похоронный дом в Кишинёве (Республика Молдова). Все ритуальные услуги и принадлежности круглосуточно. Полная организация похорон: срочный вызов агента, оформление документов, бальзамирование и хранение, панихида, погребение, поминки, катафалки и автобусы. Похоронные принадлежности: гробы, венки, кресты, церковные наборы, одежда и покрывала, памятники и надгробия, аксессуары. Репатриация умерших из стран СНГ и Европы, спецтранспорт.

CC-BY 1994-2019, SC Ritus-AV SRL

Flag Counter